image image image image
DVD Petrovina Dobrovoljno vatrogasno društvo Petrovina dobrovoljna je, stručna, humanitarna, neprofitna i nestranačka udruga od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku u pogledu zaštite od požara, registrirana pri Uredu za opću upravu Zagrebačke županije. Društvo je pravna osoba i osnovano je radi promicanja dobrovoljnog vatrogastva, te unapređenja zaštite od požara.
Jeste li znali?Zemni plin je lakši od zraka U stabilnoj plinskoj instalaciji nalazi se pod tlakom uglavnom zemni plin koji je lakši od zraka i prilikom nekontroliranog izlaženja odlazi u gornje dijelove prostorija. Plin propan - butan koji se nalazi u bocama teži je od zraka, te u slučaju ispuštanja ispunjava prostore od poda prema vrhu.
Jeste li znali?Ne kočite naglo pred vatrogasnim vozilom Ukoliko se na cesti nađete u situaciji da je iza vas vatrogasno vozilo sa upaljenim svjetlosnim i zvučnim signalima - ne kočite naglo. Ukoliko Vas vatrogasci ne mogu preteći, ubrzajte do mjesta gdje se možete skloniti i nikad ne zaustavljajte svoje vozilo dok niste osigurali da Vas vatrogasci sigurno mogu zaobići.
Jeste li znali?Požar dimnjaka ne smije se gasiti vodom! Voda se u slučaju požara ne smije ulijevati u dimnjak budući bi nastala nagla fizikalna eksplozija vodene pare te bi došlo do raspuknuća dimnjaka, što je vrlo opasno po osobe u blizini i moguće je da se požar proširi. Voda se ne smije polijevati niti po vanjskim dijelovima dimnjaka poradi opasnosti od pucanja stijenki.

Održana 126. sjednica Skupštine DVD-a Petrovina

img_20200215_191847_20200220_1824912183

126. redovna sjednica Skupštine DVD-a Petrovina održana je u subotu 15. veljače 2020. godine. Prezentirane su brojne aktivnosti  članova u operativnom, natjecateljskom i kulturnom radu kao i izvršena ulaganja u adaptaciju vatrogasnog doma u godini obilježavanja 125.  obljetnice, po čemu je 2019. godina bila povijesna i posebna za društvo. 

Vatrogasna postrojba  DVD -a Petrovina  broji  28 operativnih vatrogasaca , koji su uspješno odradili 21 vatrogasnu intervenciju. Istaknut je povećan broj intervencija u odnosu na prethodnu godinu  a valja istaknuti zahtjevnije intervencije požara objekata kao i znatan broj tehničkih intervencija.Izvršena je i nabavka potrebne vatrogasne opreme za vatrogasnu postrojbu.S ciljem što bolje spremnosti postrojbe odrađene su interne praktične i teorijske vježbe a  članovi su sudjelovali  i na redovnim pokaznim vježbama od kojih je izdvajamo  vježbu 2. OP-a na području Japetića.  Zapovjednik Mladen Cvetan dobitnik je i priznanja VZG Jastrebarskog za vatrogasca godine. Izvršena su osposobljavanja  4 člana za vatrogasna zvanja;   vatrogasac  i osposobljenost za aparate za zaštitu dišnih organa. Znatan dio aktivnosti odnosio se na pripremu i uvježbavanje natjecateljskih desetina, tako je u 2019. godini 5 natjecateljskih desetina sudjelovalo na 24  vatrogasnih natjecanja i 2 malonogometna turnira. Istaknut je boravak ekipe mladeži u kampu vatrogasne mladeži u Fažani. Značajna je i organizacija vatrogasnog natjecanja 9. KUP DVD-a Petrovina koje je prošle godine okupilo ukupno 42 ekipe u 7 kategorija natjecanja. 

Puhački orkestar pod stručnim vodstvom profesora Krešimira Fabijanića sudjelovalo je na ukupno 22 nastupa, istaknuti su nastupi na županijskoj i državnoj razini,  na svim gradskim manifestacijama kao i na proslavama prijateljskih društava . U prošloj godini značajan je bio nastup na Međunarodnom susretu glazbi u Novom Mestu u Sloveniji.

Adaptacija vatrogasnog doma istaknuta je kao najveći projekt u povijesti društva. Vrijednost ulaganja od 411.000,00 kuna financirana je iz  programa gradnje  i uređenja infrastrukture na ruralnim prostorima putem Javnog natječaja Zagrebačke županije i grada Jastrebarsko.

Društvo je prošle godine proslavilo 125. godina neprekidnog rada a tim povodom uručena su

priznanja članovima društva a dok su počasnim članovima proglašeni župan Stjepan Kožić i gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Na sjednici su dodijeljene  spomenice članovima društva za 10, 30 i 40 godina kao i uvjerenja o osposobljavanju te zahvalnice pojedincima i donatorima.

Predsjednik Ivan Samarin naglasio je važnost financijske potpore Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko prilikom uređenja doma i opremanja orkestra, dotacija Vatrogasne zajednice grada Jastrebarsko  a posebno se zahvalio  donatorima koji su financijski i materijalno pomogli uspješnoj realizaciji planova u protekloj godini.

Sjednici su prisustvovali  Nadica Žužak, zamjenica župana Zagrebačke županije, Josip Novosel, zapovjednik VZŽZ,  Zvonimir Novosel, gradonačelnik grada Jastrebarsko, Željko Popović, predsjednik VZG, Domagoj Šlat, zamjenik gradonačelnika grada Jastrebarsko, Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije , Nikolina Ribarić predsjednica Zajednice kulturno umjetničkih udruga grada Jastrebarsko, velečasni Gojislav Kovačić  kao i predstavnici 16 prijateljskih društava.

 Galerija

Jadranka Domjančić

tajnica DVD-a Petrovina

Najave

Operativa

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 9 
fufcbk
yt_logo

Anketno pitanje - naslovnica

Kako ste saznali za naš sajt?

Brojač posjeta

Danas3
Jučer38
Ovaj tjedan102
Ovaj mjesec357
Ukupno85730

Powered by Kubik-Rubik.de

Nesretan slučaj?

emergencycall2


U slučaju požara, prometne nesreće ili neke druge nezgode ljudi od šoka ili u panici ne znaju što učiniti, no potrebno je ostati priseban i tražiti pomoć.

Saznaj više

vatrogasni grb

DVD Petrovina

P: Ivan Samarin, 098/839-481

Z: Mladen Cvetan,098/1357-159

T: Jadranka Domjančić, 098/1649-508

Dvd Petrovina je članica Vatrogasne zajednice Grada Jastrebarsko