O nama Povijest DVD-a

Povijest DVD Petrovina

DVD-a Petrovina osnovano je 1894. godine, iako korijeni vatrogastva u Petrovini sežu i više od tridesetak godina ranije. Generacije vatrogasaca u Petrovini prenose sjećanja na dvije ručne vatrogasne štrcaljke na kojima stajaše natpis

„POVELJNO DRUŠTVO PETROVINA 1861 i 1862"

što potrvđuje činjenicu o organiziranoj obrani u Petrovini i prije službene godine osnutka DVD-a Petrovina. Predpostavlja se da se tim štrcaljkama pokušao ublažiti i katastrofalni požar 1869. godine koji je buknuo zbog nepažnje, a progutao gotovo cijelo selo, kuća sagrađenih od drva i prekrivenih slamom. Pioniri vatrogastva u Petrovini, osnivači DVD-a, bili su: Josip i Dragutin Borošić, Stjepan i Mijo Žužak, Stjepan Talković, Bartol Burić, Josip Bohaček i Stjepan Vučinović.

Prvi vojvoda (danas to odgovara funkciji zapovjednika) bio je Dragutin Borošić.

1895. godine

osnovana je Limena glazba koja je s kraćim prekidima uspješno djelovala do 2000 godine. Pet generacija puhačkih glazbenika vodio je „kapelnik Petrovčak" Stjepan Spretnjak-Zrinjski. Zadnje generacije glazbenika uspješno je vodio kapelnik Mirko Bakšić.

stare_slike_1_20110530_1952422605

1900. godine

nabavljena je ručna vatrogasna štrcaljka koju smo obnovili prigodom proslave 110. godišnjice društva.

29.ožujka 1929.

godine donijeta je odluka o učlanjenju DVD-a Petrovina u vatrogasnu Župu za Kotar Jastrebarsko koja okuplja devet dobrovoljnih vatrogasnih društava. Dužnost zapovjednika Vatrogasne Župe Kotara Jastrebarsko obnašao je i tadašnji zapovjednik DVD-a Petrovina Josip Gustetić, koji je bio i prvi komandant Vatrogasnog Podsaveza Općine Jastrebarsko osnovanog poslije II. svjetskog rata.

1932. godine

svečano je proslavljena Posveta društvenog barjaka pod pokroviteljstvom Poglavarstva općine Petrovina.

1948. godine

nabavljen je agregat „RAKOVICA" novcem pribavljenim sječom šume „Keleduš" a u toj akciji život je izgubio naš član Zvonimir Cvetan.

1964 godine

svečano je proslavljena 70-ta obljetnica rada i postojanja DVD-a pod pokroviteljstvom gospodina Stanka Skoka tajnika Vatrogasnog saveza Hrvatske.

1969.godine

društvo je opremljeno i agregatom „Magirus" a godinu dana kasnije Skupština Općine Jastrebarsko poklanja nam kombi vozilo.

stare_slike_9_20110530_1169648260

1984 godine

za proslavu 90-te obljetnice izgrađene su garaže i spremišni prostor, a društvo ja kao centar odreda preuzelo od SIZ-a za zaštitu od požara i navalno vozilo.

1988. godine

DVD-Petrovina ponovno ima razloga za zadovoljstvo, nabavljen je TAM mini bus.

1991. godine

DVD Petrovina se uključuje u veliku proslavu 900 godina župne crkve u Petrovini, koja je održana pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i uz prisustvo mnogih državnih i crkvenih

dostojanstvenika.

1994. godine

svečano je proslavljena 100-ta obljetnica DVD-a Petrovina pod pokroviteljstvom Poglavarstva Općine Jastrebarsko.

1996. godine

obnovljena je fasada na Vatrogasnom domu, uređen je prostor u kojemu se danas nalazi arhiva DVD-a.

2002 godine

izvršena je rekonstrukcija krovišta na Vatrogasnom domu a iste godine Društvo je opremljeno i modernim sustavom za uzbunjivanje.

2004.godine

proslavljena je 110-obljetnica DVD-a Petrovina te je tom prigodom nabavljeno novo kombi vozilo marke Citroen uz pomoć pokrovitelja Poglavarstva grada Jastrebarsko, VZ Grada Jastrebarsko, Vatrogasne zajednice Župnije zagrebačke, Zlatnog sponzora „BETON-LUČKO" d.o.o, Srebrnog sponzora „Jamnica" d.o.o., te dobrovoljnim prilozima mještana Petrovine, Rastoka i Brezara.

2005. godine

DVD Petrovina dobiva priznanje TZZŽ „Zeleni cvijet" sa zlatnim znakom za opću uređenost i uređenost okoliša glavne ulice u Petrovini. U 2005. godini nastavljamo sa održavanjem Zimske vatrogasne radionice u koju se uključuje veliki broj djece i mladih.

U narednom razdoblju društvo je nastavilo sustavno se opremati i jačati u skladu s zakonom i pravilnicima te potrebama za B postrojbu kako bi bilo što spremnije obavljati svoju humanu i korisnu zadaću. Nabavka vatrogasne opreme, rad s natjecateljskim ekipama, preventivno djelovanje u mjesecu zaštite od požara, usavršavnje i specijalizacija vatrogasaca , sudjelovanje na svim važnim događanjima u mjestu i šire samo su dio zadaće ovog društva.

2007 godine

krenulo se sa uređenjem garažnog prostora, ugradnjom centralnog grijanja te izmjenom električnih instalacija na zgradi DVD-a.

26.01.2008. godine

odžana je skupšina DVD-a Petrovina na kojoj je svečno izvršena primopredaja novog navalnog vozila kupljenog sredstvima Grada Jastrebarasko i VZG Jastrebarsko. Navalno vozilo na podvozju Renault Midium 240 dxi projektirala je i izradila tvrtka IM Metal iz Ozlja po zahtjevima naručitelja VZG-a Jastrebarsko i DVD-a Petrovina.

2009 godine

sredstvima doniranim od Zagrebačke županije i Hrvatskih šuma izvršena je nadogradnja krovišta na stepeništu vatrogasnog doma.

2010 godine

Rješenjem Općinskog suda u Jastrebarskom zgrada DVD-a Petrovina nakon dugog niza godina upisom u zemljišnoknjižni odjel postala je i službeno vlasništvo DVD-a.


Slučajna slika iz Povijesti

1 2

Izbornik

Anketno pitanje

Kako ste saznali za naš sajt?

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 10